Užitečné informace při výběru litinových radiátorů

Při výběru litinových radiátorů je dobré vědět

Pozor na hmotnost

Litinové radiátory přesahující hmotnost 120kg nebo délku 120cm mohou vyžadovat dodatečnou montáž na místě instalace. V takových případech jsou radiátory dodávány zpravidla v rozloženém stavu na 2-3 menší baterie, aby byla manipulace na místě snadnější.

Tolerance rozměrů

Prosím dbejte na to, že rozměry (především šířka) mohou dosahovat tolerance až +4%. Všechny litinové článkové radiátory Laurens jsou sestavovány a montovány ručně na základě požadavků zákazníka. Drobné rozměrové odchylky mohou nastat po složení a jsou v rámci výše uvedené tolerance. 

Volba připojení

Litinové radiátory Laurens jsou standardně osazeny redukcemi (připojovacími růžicemi) s vnitřním připojovacím závitem ½". Na dotaz lze zajistit jiné připojovací růžice nebo redukce. Standardně však nabízíme litinové radiátory s ½“ růžicemi a připojením bočním nebo úhlopříčným. Za příplatek lze radiátory dodat s připojením spodním vlevo dole a vpravo dole. V takovémto případě je do litinového radiátoru vložena vsuvka, resp. přepážka, která zajistí distribuci teplé vody do vrchní části prvního článku, na kterém je umístěn přívod.

Manipulace a stěhování

Litinové radiátory by se měly přenášet na místo pouze na stojato, aby se zamezilo při manipulaci riziku prohnutí radiátoru a poškození vnitřních vsuvek, což může mít za následek netěsnost mezi články. Litina je křehká, takže každý náraz může způsobit prasklinu nebo rozbití článku.

Skladování/odstavení provozu

Netopí-li systém pře zimní období trvale a existuje riziko jeho zamrznutí, je dobré systéošetřnemrznoucí směsí nebo zajistit minimální plusovou teplotu v systému. V litinových radiátorech zpravidla zůstává i po jejich vypuštění vždy zbytek topného média (vody), která při zamrznutí v pórech litiny může způsobit trhliny. Riziko zamrznutí se zvyšuje, pokud je radiátor skladován naležato.

Komentáře

Oblíbené příspěvky

Hlavní příčiny nepříjemných zvuků, které mohou při topení vydávat radiátory

Jaký je rozdíl mezi jednotrubkovým a dvoutrubkovým systémem?

Jak spočítat výkon radiátorů?

Co znamená vstupní a výstupní teplota otopné soustavy u radiátoru?

Typy připojení radiátorů: Nejběžnější způsoby připojení otopných těles (radiátorů)