Začátek topné sezóny

Venku se ochladilo, dny se zkrátily a zima klepe na dveře. Jako každý rok přichází období, kdy je třeba zapálit v kamnech, zapnout kotel nebo otočit ventilem radiátoru. Přes každoroční výkyvy cen plynu či elektřiny není nutné plýtvat penězi a je potřeba myslet na to, že i běžné topení má určitá pravidla a možnosti jak ušetřit.

Účet za topení lze do velké míry ovlivnit jak zdrojem tepla, tak samotnými radiátory a jejich údržbou. O tom jaký radiátor, z jakého materiálu nebo jaké konstrukce je pro daný zdroj tepla ideální si napíšeme příště, dnes se chceme věnovat spíše údržbě samotných radiátorů.

Radiátory Laurens jsou známkou prvotřídní kvality a nadstandardního designu. Proto je dobré (nejen Laurens) radiátory udržovat v takovém stavu, aby zdobily interiéry co nejlépe a topily co nejefektivněji. Správnou údržbou nedochází jen k prodloužení životnosti radiátorů, ale také k úsporám při vytápění.

Před začátkem topné sezóny nezapomeňte na správné odvzdušnění radiátorů, které přispěje ke zvýšení účinnosti vytápění. Nezanedbávejte také čištění radiátorů, protože zaprášené a zanesené radiátory dokáží prodražit vytápění řádově o stovky až tisíce korun ročně. Setkáváme se se spoustou případů, kdy dochází k zakrytí radiátorů různými prvky, ať už se jedná o dřevěné kryty, silné závěsy nebo různé mřížky. Všechny tyto prvky tlumí výkon a účinnost vytápění a zvyšují náklady na topení o desítky procent.

V jedné z našich realizací v Dobřichovicích u Prahy jsme se setkali se zakrytím radiátorů z vinutých trubek Spiralix dřevěným bedněním a zcela nedostačující mřížkou. Tyto radiátory měli v součtu 7500 W, ale díky zakrytí došlo až k 60% ztrátám výkonu, díky čemuž byla místnost chladná a tepelná pohoda v podstatě přestala existovat. Díky spolupráci s architektem a stavbou se podařilo vymyslet řešení a radiátory dnes plní svou funkci dokonale.

Je potřeba si uvědomit, že cena provozu zakrytých radiátorů neklesá stejně jako jejich výkon a proto je takto utlumený radiátor zcela neefektivní a při provozu velmi drahý. Pokud tedy přemýšlíte nad zakrytím levných radiátorů, uvědomte si, že takto topíte pánu bohu do oken. V této situaci raději zvažte pořízení nového radiátoru, za který se nebudete stydět a stane se ozdobou vašeho interiéru, protože i přes vyšší pořizovací cenu bude jeho provoz levnější a návratnost této investice bude velmi krátká.

Komentáře

Oblíbené příspěvky

Hlavní příčiny nepříjemných zvuků, které mohou při topení vydávat radiátory

Jaký je rozdíl mezi jednotrubkovým a dvoutrubkovým systémem?

Jak spočítat výkon radiátorů?

Co znamená vstupní a výstupní teplota otopné soustavy u radiátoru?

Typy připojení radiátorů: Nejběžnější způsoby připojení otopných těles (radiátorů)