Čistění litinových radiátorů

Jak čistit litinové radiátory?


Čištění radiátorů je velice snadné. Litinové radiátory LAURENS® jsou opatřeny kvalitní povrchovou úpravou, která usnadňuje čištění a údržbu povrchu radiátoru. Stačí dodržovat několik rad, které prodlouží krásný vzhled i životnost Vašich litinových radiátorů.

Doporučené metody čišení žebrovaných radiátorů

Vysávání

Běžný prach lze dobře odstranit pravidelným vysátím prachu z povrchu litinových žeber radiátoru pomocí kartáčové hubice, která se používá např. na vysávání nábytku a je zpravidla součástí domácího vysavače.

Čištění utěrkou

Ideálním pomocníkem pro odstraňování nečistot a prachu z žeber litinových radiátorů bývá klasická utěrka z mikrovlákna, která se nezachycuje o hrubou strukturu povrchu litinových žeber. Utěrku navlhčete do vlažné vody, vyždímejte ji a očistěte povrch radiátoru jemnými tahy nahoru a dolů.

Čištění houbičkou

Provádíte-li hlubší čištění povrchu radiátoru za pomocí mýdlového roztoku doporučujeme chránit podlahu a okolí radiátoru před vlhkostí a odpadávajícími či odkapávajícími nečistotami. Větší nánosy mastnoty lze odstranit kuchyňskou houbičkou (jemnou stranou) za pomocí jemného krouživého drhnutí. Před drhnutím doporučujeme navlhčit několikrát místo tak aby se čištění resp. odstranění nečistoty bylo jednodušší. Houbičku doporučujeme vždy vyždímat, tak aby byla jen vlhká a ne zcela mokrá. Rovněž sledujte kvalitu vody (čistícího roztoku) a pokud je potřeba vyměňte ji za čistou.

Vysokotlaké mytí

Mytí vysokotlakým vodním nebo parním čističem lze u litinových článkových radiátorů LAURENS® provádět pouze za předpokladu, pokud je radiátor zcela mimo provoz, je odpojen od systému, je vypuštěná voda (topné médium) a radiátor je umístěn na volném prostranství. Tento druh čištění však doporučujeme nechat na profesionálně proškoleném a zkušeném odborníkovi.

Vysušení čistého povrchu

Po ukončení čistění radiátor vždy důkladně otřete suchým a čistým hadrem a co nejdříve ho uveďte zpět do provozu, tak aby i zbytková vlhkost byla teplem z povrchu radiátoru co nejdříve vysušena.

Komentáře

Oblíbené příspěvky

Hlavní příčiny nepříjemných zvuků, které mohou při topení vydávat radiátory

Jaký je rozdíl mezi jednotrubkovým a dvoutrubkovým systémem?

Jak spočítat výkon radiátorů?

Typy připojení radiátorů: Nejběžnější způsoby připojení otopných těles (radiátorů)

Co znamená vstupní a výstupní teplota otopné soustavy u radiátoru?