Chcete designové radiátory, ale výkonem jsou nedostačující? Kombinujte!


Designové radiátory mají již při vývoji většinou vzhled jako svoji hlavní prioritu. Spousta radiátorů se tak stává z hlediska požadavku na potřebný výkon samostatně nepoužitelnými a musí se kombinovat s dalšími zdroji tepla. V současné době se kombinuje použití designových radiátorů v jedné místnosti s podlahovým vytápěním. Podlahové topení je skryté v podlaze a zajištuje přes hlavní sezónu primární zdroj tepla v místnosti. Designový radiátor pak slouží jako doplňující dekorační topení, které dokáže při zvýšené potřebě chybějící teplo rychle doplnit než zareaguje na změnu hlavní zdroj - podlahové vytápění. To totiž kvůli velké ploše podlahy a nízkým provozním teplotám reaguje na změny teplot výrazně pomaleji než klasické ocelové radiátory umístěné na zdi. To omezuje komfort uživatele, který zpravidla po změně teploty otočením regulačního kohoutku na termostatu očekává okamžitou reakci a změnu topení. 

Některé designové radiátory si však dokáží i s tímto handicapem poradit. Například vertikální designové radiátory Laurens vertical nebo designové radiátory z řady New technology Cubix, Tornadix, Vulcanix s patentovanými otopnými profily v provedeních double nabídnou slušný výkon i vzhled bez nutnosti použití dalšího topení v místnosti. Vhodně zvolená povrchová úprava nebo barva pak dokáže z radiátorů udělat opravdové funkční skvosty interiéru. 

Retro Design je zcela jako samostatná skupina radiátorů a z hlediska výkonu skoro vždy obstojí. Výjimku tvoří pouze koupelnové žebříčky, které slouží spíše na ohřívání a sušení vlhkých ručníků a textilií. Nicméně jejich luxusní zpracování a použité materiály zaručují retro koupelně exkluzivní vzhled, minimální údržbu a velmi dlouhou životnost. Ze zkušenosti a praxe se topení v těchto stylových koupelnách zpravidla řeší kombinací malého žebříku, který slouží jako odkládací prvek a litinového radiátoru jako hlavního topení. 

Litinové radiátory totiž již po staletí díky své klasické žebrované konstrukci zajišťují dostatečný výkon. Ten se dá zvýšit jednoduše přidáním článků nebo použitím vyššího rozměru.
 
Designový radiátor Cortinix Horizontal black

Komentáře

Oblíbené příspěvky

Hlavní příčiny nepříjemných zvuků, které mohou při topení vydávat radiátory

Jaký je rozdíl mezi jednotrubkovým a dvoutrubkovým systémem?

Jak spočítat výkon radiátorů?

Typy připojení radiátorů: Nejběžnější způsoby připojení otopných těles (radiátorů)

Co znamená vstupní a výstupní teplota otopné soustavy u radiátoru?