Jak docílit toho aby byl designový radiátor opravdu designovým radiátorem?

Článek – Jak docílit toho aby byl designový radiátor opravdu designovým radiátorem?
Brno, 27.2.2015
Laurens Czech Republic spol., s r.o.
T. 539 030 836 | marketing-cs@laurensint.com

Jak docílit toho aby byl designový radiátor opravdu designovým radiátorem?

Tímto článkem bych chtěl přispět k zvýšení zájmu veřejnosti o designové radiátory v České republice a  přiblížit trendy v designu radiátorů pro nadcházející topnou sezónu.

Moon & Saturn
Trendem dnešní doby jsou designové radiátory, se kterými se na trhu setkáváme čím dál častěji. Jedním z hlavních důvodů tohoto vzrůstajícího trendu je především vzrůstající kupní síla a zájem kupujících. Zásluhou byla a možná i stále je paradoxně krize ve stavebnictví, protože klasické deskové radiátory používané do velkých projektů se přestaly dodávat v takovém množství jako před lety a výrobci se začali zaměřovat na drobné projekty rekonstrukcí a úprav bydlení, ve kterých zákazník většinou z důvodu „zvelebování“ vlastního bydlení stále častěji požaduje řešit i nějaký ten pěkný radiátor.

Designové radiátory jsou dnes vyráběny z nejrůznějších materiálů ocelí počínaje a sklem nebo betonem konče. Většinou jsou také vybaveny fukčními doplňky jako jsou zrcadla, LED osvětlení, přídavná ventilace, či reproduktory. Radiátory napodobují tvary z přírody, běžného života nebo i vesmírného prostoru.

Osobně vnímám designové radiátory vybavené funkčními doplňky jako je osvětlení LED nebo ozvučení pozitivně. Praktické ja pak i zrcadlo, které se díky ohřevu v koupelně tolik nezamlžuje nebo nejrůznější madla či háčky na ručníky pro koupelnové radiátory.

Zoom audio
Díky nárůstu výrobců a produktů na trhu však doporučuji při výběru těchto radiátorů klást důraz na technologicky a do posledního detailu dokonale odladěná otopná tělesa. Většina výrobců však při vývoji na tyto důležité detaily nehledí, což pak celkový „dobrý a inovativní nápad“ i vzhled celkové instalace degraduje. Jen málo výrobců při vývoji i výrobě designového radiátoru klade zásadní důraz na kvalitu provedení a detaily. Většinou se výrobce snaží se o zavedení co možná nejrychlejší sériové výroby a stlačení ceny což ve většině případů vede k tomu, že radiátor, který se dříve vyráběl malosériově a ručně se po zavedení sériové výrob stává konzumním zbožím s nízkou kvalitou.

Proto doporučuji, aby se zákazníci při výběru designových radiátorů obrátili na  pomoc specialistů a odborníků, kterých je v tomto oboru oproti výrobcům jako šafránu. Jednou z mála firem, která se specializuje na prodej i výrobu designových radiátorů v Evropě je Polsku působící firma „Kalmar“, v česku, Německu a BeNeLuxu působící „Laurens“ a na Britských ostrovech „TRC“. Tyto specializované firmy mají díky dlouhodobému působení na trhu a oborovému přehledu obrovskou výhodu a jsou schopny nabídnout zákazníkům kromě předem selektovaných kvalitních radiátorů také doplňující sortiment, který tvoří výše zmiňovaný detail. Jde především o kombinace designových ventilů a dalšími službami jako je úprava radiátorů na míru, lakování, poradenství prezentace ve studiích atp. 

Například firma Laurens nabízí v České republice klientům k designovým radiátorům špičkový servis „na klíč“ prostřednictvím vlastní originální sítě Radiátorových studií v Praze, Brně nebo Senci u Bratislavy.  Z hlediska sortimentu otopných těles pak lze říci, že se firma zaměřuje spíše na nadčasový a prověřený klasický design radiátorů, které lze instalovat do celého domu. Hlavním cílem je nabídnout klientovi ucelenou a stylově odladěnou řadu designových radiátorů jak pro moderní tak i pro historické (rustikální) interiéry. Firma klade důraz na exkluzivitu, luxusní vzhled a kvalitu zpracování a jedinečné povrchové úpravy, tak aby designové radiátory na zdi vždy vytvořily prvek, který bude každá návštěva obdivovat. Záměrem je naopak to, aby byl designový radiátor svým tvarem i barvou funkční součástí celkového stylu interiéru.

Tetrix horizontal
Designový radiátor sám o sobě není to co dokonale padne do interiéru a topí. K tomu, aby odrážel klientovi potřeby a styl je zapotřebí klientům naslouchat a přizpůsobit se jeho potřebám a přáním. Může-li zákazník designové radiátory předem vidět, přesvědčit se o jejich kvalitách, dovědět se o nedostatcích nebo technologických úskalích resp. konstrukčních limitech je obrovskou výhodou pro něj samotného. Hlavně však může osobně konzultovat svoje vlastní potřeby a požadavky na vytápění interiéru s odborným pracovníkem studia nebo bytovým architektem, který dokáže vyřešit celou problematiku od návrhu až po autorský dozor komplexně.

Pouze takto lze docílit toho, aby se designový radiátor stal opravdu designovým radiátorem a dokázal přenést vkus a osobnost klienta do interiéru tak, aby klient vnímal daný prostor jako součást sebe sama.

Ing. Milan Ondrášek

Komentáře

Oblíbené příspěvky

Hlavní příčiny nepříjemných zvuků, které mohou při topení vydávat radiátory

Jaký je rozdíl mezi jednotrubkovým a dvoutrubkovým systémem?

Jak spočítat výkon radiátorů?

Co znamená vstupní a výstupní teplota otopné soustavy u radiátoru?

Typy připojení radiátorů: Nejběžnější způsoby připojení otopných těles (radiátorů)